martes, 29 de abril de 2008

Biografia Daniel C. Dennett,


Qualificat per alguns com el nou Bertrand Russell, és un personatge difícil de resumir. En uns quants centenars d’articles i en els seus nombrosos llibres, des de Content and Consciousness (1969) fins a Brainchildren: Essays on Designing Minds (1998), Dennett ha explorat temes tan diversos com el llenguatge, la cognició, la consciència, la intel·ligència artificial, la filosofia de la ment o la teoria de l’evolució, i en tots ha adquirit un reconeixement internacional indiscutible. Educat a Harvard i a Oxford, on es va doctorar el 1965, Dennett es descriu a si mateix com un filòsof, però la seua feina ofereix una visió de la filosofia molt distinta a la que fins ara estàvem acostumats. Per a la majoria dels científics, els filòsofs són humanistes que no saben res de ciència. Dennet, però, és un seguidor atent dels avenços científics i entén el seu llenguatge millor que la majoria dels científics.

La teoria de l’evolució ha estat un tema recurrent en l’obra de Dennett, al qual ha dedicat un dels seus llibres més recents, Darwin’s Dangerous Idea (1995), traduït al castellà com La peligrosa idea de Darwin.En aquest llibre, Dennett explora les implicacions del llegat de Darwin des de la perspectiva d’un filòsof. Segons Dennett, la revolució darwiniana no va ser solament científica, sinó també filosòfica, i són justament les implicacions filosòfiques les que fan que la idea de Darwin siga perillosa. Perillosa perquè promet –no amenaça– de transformar profundament la nostra visió tradicional de la vida i del lloc que ocupem en l’univers.Dennett no és, per descomptat, un filòsof convencional. Un dels aspectes de la seua personalitat que més sorprèn és la tremenda curiositat per tot allò que han de dir els científics. Les seues reflexions sobre la biologia no es basen en Aristòtil, Plató, Kant ni en altres oracles habituals, sinó en el treball dels mateixos biòlegs.


Daniel.C Dennett va dir en el seu día:“«Molta de la filosofia de la ciència que es fa avui dia és inútil perquè no està educada en la ciència pertinent»”


Algunes de les seves obres:

1969 — Content and Consciousness
1981 — Brainstorms: Philosophical Essays on Mind and Psychology.
1996 —La peligrosa idea de Darwin, Galaxia Gutenberg, Barcelona, 1999)
1997 — Kinds of Minds.
2003 —La evolución de la libertad
2005 —Dulces sueños: Obstáculos filosóficos para una ciencia de la conciencia Barpal
2006 — Breaking the Spell

No hay comentarios: