martes, 29 de abril de 2008
Conclusió
Tots els ésser humans tenen dret de gaudir una llibertat digna;
Tots els ésser humans tenen dret a somiar en el que és irrealitzable;
Tothom té dret a tenir els seus propis pensaments.
Esperem que us hagi agradat el nostre treball sobre la LLIBERTAT, a nosaltres ens ha aportat especialment un munt d’idees i de conceptes nous sobre aquesta: la llibertat que tots desitgem.
Biografia Daniel C. Dennett,

1981 — Brainstorms: Philosophical Essays on Mind and Psychology.
1996 —La peligrosa idea de Darwin, Galaxia Gutenberg, Barcelona, 1999)
1997 — Kinds of Minds.
2003 —La evolución de la libertad
2005 —Dulces sueños: Obstáculos filosóficos para una ciencia de la conciencia Barpal
2006 — Breaking the Spell
Llamamiento a los eslavos i Dios y el Estado: obres de Bakunin, Mijaíl Alexandrovich
Biografia Bakunin, Mijaíl Alexandrovich
(Priamujino, Rusia, 1814-Berna, 1876)
A més del seu pensament polític, Bakunin es conegut per les seves múltiples frases filosòfiques que apareixen en les seves distintes obres. Aquestes frases són destacables per la seva creativitat. Un dels seus pensaments més famosos és:
-Estatismo y anarquía
-Dios y el Estado
-El Estado y la comuna
-Federalismo, socialismo y antiteologismo
Benedictus de Spinoza
Benedictus de Spinoza (24 de novembre de 1632 - 21 de febrer de 1677), també anomenat Baruch Spinoza va néixer a Amsterdam al si d'una família jueva d'origen portuguès. Educat per exercir de rabí, acabà expulsat de la comunitat jueva per la seva actitud crítica. A causa del seu pensament s'enemistà amb tots els estaments socials i religiosos: jueus, catòlics i protestants.
L'Ètica:
L’Ètica demostrada segons l'ordre geomètric" o senzillament "Ètica", considerada generalment l'obra més important d'Spinoza. Fou publicada de manera pòstuma el 1677, uns mesos després de la mort d'Spinoza el mateix any.
Conté 5 capítols:
- De déu.
- De la naturalesa i origen de l'ànima.
- De l'origen i naturalesa dels afectes.
- De la servitud humana, o de la força dels afectes.
- Del poder de l'enteniment o de la llibertat humana.
Bibliografia:
Un llistat complet dels llibres d'Spinoza podria ser el següent:
- Principis de filosofia caresiana (1663).
- Tractat teològico-polític (1670).
- Ètica demostrada segons l'ordre geomètric.
- Tractat polític.
- Tractat de la reforma de l'enteniment.
- Breu tractat.
De tots els llibres d'Spinoza, només els dos primers d'aquesta llista foren publicats en vida d'aquest filòsof (la resta, són pòstums). Malgrat això, el pensament d'Spinoza fou famós a tota Europa, tenint aquest els seus admiradors (Leibniz) com bastants detractors. És un fet que el pensament d'Spinoza fou mal vist per amplis sectors de la religió catòlica, protestant i jueva. No obstant, també és indubtable que el pensament d'Spinoza fou important en l'evolució del pensament de Kant, i encara més en el de Hegel.
La realitat:
Com tots els racionalistes entèn la realitat com a substància (allò que no necessita de cap altra cosa per existir) però la porta a les seves últimes conseqüències: no hi ha més realitat o substància que Déu. Això significa que les substàncies creades no poden existir. Però, aleshores, què és la natura? Per Spinoza nomès hi ha una resposta possible: Déu és la naturalesa (Deus sive natura). Déu és la causa immanent i no transcendent de l'Univers (concepció panteista de la realitat). De l'única substància existent, allò que l'enteniment en capta com a essencial són els atributs. Déu o la naturalesa té un nombre d'atributs infinit dels quals nosaltres nomès coneixement el pensament i l'extensió. D'altra banda, cada un d'aquests atributs es concreta en modes que són els éssers particulars. Això vol dir que les coses només són concrecions limitades de la substància.
La naturalesa humana:
Cos i ànima humanes són modes de l'única substància que existeix. L'ànima forma part de l'enteniment diví i el cos de la seva extensió. I com que en Déu hi ha un estricte paral·lelisme entre l'ordre de les idees i el de les coses, aquest també es dona en l'ésser humà. D'aquesta manera, el problema de la comunicació de les substàncies desapareix.
Coneixement humà:
Com que l'ésser huma no és Déu, de la mateixa manera que la part no és el tot no tots els nostres coneixements són adequats. Spinoza planteja tres nivells de coneixement:
- Sensible: coneixement imprecís de la realitat.
- Racional: aporta veritats universals i necessàries.
- Intuïtiu: coneixement de les idees innates i del seu fonament comú: Déu.
Obres Principals:
- Principis de la filosofia Cartesiana.
- Tractat sobre l'esmena de l'enteniment.
- Tractat teològico-polític.
- Ètica demostrada segons l'ordre geomètric.
- Tractat Polític.
René Descartes
René Descartes (Renatus Cartesius en llatí) va ser un important filòsof racionalista francès del segle XVII, també conegut per les seves obres de matemàtiques i de diferents branques de la ciència. És considerat el pare de la filosofia moderna, al ser el primer en proposar el problema de la validesa del coneixement com a primera qüestió filosòfica, i una de les figures clau de la revolució científica. És responsable, entre altres coses, de la geometria analítica, de la generalització de l'ús del mot idea amb el significat de "contingut de la ment humana", la invenció de les coordenades cartesianes o de la sentència cogito ergo sum (penso, doncs existeixo), a partir de la qual construeix el seu pensament filosòfic. Va néixer a
Els seus pensaments el situarien entre els principals artífex de la revolució científica del segle XVII. A les formes i les qualitats de sol ocórrer amb freqüència amb les teories revolucionàries, el llegat de Descartes no fou només sols un troballa sinó també una visió. Forçat a recórrer a l'experiència i a les hipòtesis demostrà ser el primer gran mestre del model hipotètic. Aquest ha esdevingut una eina essencial per a qualsevol investigació científica. Apart de les seves opinions i aportacions científiques, Descartes (pare del racionalisme i, en general, de la ciència moderna) és conegut per la seva defensa i revalorització de la metafísica i la teologia. Davant la decadència de l'escolàstica medieval, Descartes parteix del dubte metòdic que el condueix a la que considerarà la primera certesa sobre la qual caldrà fonamentar tot coneixement. Aquesta primera certesa es formula de la següent manera: "penso, així existeixo" (frase més coneguda, menys correctament, com a "penso, per tant existeixo") per a demostrar, per aquest ordre, l'existència del "jo" (d'un jo immaterial, dualista i barreja de cos i ànima), després l'existència del "món" (doncs el món existeix, tot i que sigui conegut sovint de forma imperfecta) i l'existència de déu (de la qual dóna diverses proves, per exemple l'argument ontològic). Aquesta primera certesa es coneix amb el nom de cogito (del llatí cogitare) ja que en la versió llatina que el mateix Descrates va publicar, la frase francesa "je pense, donc je suis" és la famosa sentència : "cogito, ergo sum" Per tant, en la filosofia cartesiana, l'escepticisme és un primer pas, (no pas el definitiu), per arribar a fer un conjunt de teories que volen defensar, alhora, la ciència empírica, teories metafísiques i la fe religiosa. No obstant això, l'obra de Descartes fou, en gran part, prohibida per part de l'Església ja que el Deu cartesià ja no s'assembla al Déu medieval. De fet en Descartes la idea de Déu és fruit de la inspecció del propi pensament, i això representa una inversió respecte del pensament medieval: no és el jo el que sorgeix a partir de Déu, sinó a la inversa, en el pensament cartesià la idea de Déu és un contingut de la ment del jo. Algunes de les discussions posteriors sobre el pensament de Descartes foren, per exemple, la d'Spinoza [qui afirma que Déu (i no pas l'home ni tampoc el món) és l'única substància independent i d'existència pròpia], i la de Hume, [el qual ataca tota la metafísica cartesiana i totes les seves volgudes demostracions de l'existència de Déu, reduint la filosofia en gran part en un "pur empirisme", predecessor del positivisme].
Temes que va treballar:
- La recerca del coneixement segur
- Les Regles del Mètode
- L'estructura de la Realitat
- El mecanicisme cartesià
- El dualisme antropològic i la comunicació de les substàncies
- La subjectivitat humana i la ciència
obres principals:
- "Tractat de la llum"(1630-1633).
- "Discurs del mètode" (1637)
- "Diòptrica" (1637)
- "Geometria" (1637)
- "Meditacions metafísiques" (1641)
- "Els principis de la filosofia" (1644)
- "Les passions de l'ànima". (1649)
John Stuart
John Stuart Mill va nèixer a Pentonville, Londres (Anglaterra) i va ser el primer fill de James Mill. Mill va ser educat pel seu pare, amb l'ajuda de Jeremy Bentham i Francis Place. Rebé una educació molt rigorosa i fou aïllat deliberadament del contacte amb altres nois de la seva edat. El seu pare, un seguidor de les idees de Bentham i de l'associacionisme, tenia la idea de crear una figura intel·lectual que continués difonent les idees utilitaristes després de les morts de Bentham i d'ell mateix. Els seus coneixements quan era encara un nen eren excepcionals: als tres anys sabia l'alfabet grec i una llarga llista de paraules gregues amb la seva corresponent traducció a l'anglès, a l'edat de vuit anys les faules d'Hisop, l'Anàbasi de Xenofont i l'Heròdot i tenia coneixements de Luci, Diògenes, Isòcrates d'Atenes i Plató. També tenia força coneixements de la història d'Anglaterra. Als vuit anys, començà a estudiar llatí, geometria i àlgebra i féu de mestre als seus germans més petits. Les seves lectures principals eren sobre temes d'història si bé llegí tots els autors clàssics grecs i llatins que es llegien a les universitats de l'època; així a l'edat de deu anys llegia Demòstenes i Plató amb facilitat. El 1818 el seu pare publicà Història de l'Índia. immediatament després, comença a estudiar lògica i llegeix els tractats d'Aristòtil. En els anys següents, s'introdueix en l'economia política i estudia Adam Smith i David Ricardo. Mill treballà per
La seva obra Sobre
- (1859) Sobre la llibertat (On Liberty)
Popper
Va néixer el 28 de juliol de
L'ascens del nacionalsocialisme a Àustria va dur finalment a la dissolució del Cercle de Viena. L'any 1936 el seu fundador Moritz Schlick va ser assassinat per un estudiant, la qual cosa fou obertament celebrada per la premsa propera al nacionalsocialisme. El 1937, després de la presa del poder pels partidaris d'Adolf Hitler, Popper, davant l'amenaçadora situació política, es va exiliar a Nova Zelanda, després d'intentar en va emigrar als Estats Units d'Amèrica i Gran Bretanya. Enrere va deixar a tota la seva família, incloent-hi la seva mare malalta; en total 16 familiars de Popper van ser assassinats pels Nazis.
El 1937 va acceptar una proposició de professor associat a Christchurch, on va restar durant tota
El 1969 es va retirar de la vida acadèmica activa, passant a la categoria de professor emèrit, a pesar de la qual cosa va continuar publicant fins a la seva mort, esdevinguda el 17 de setembre de
Nomenat Cavaller de l'Imperi Britànic per part de la reina Elisabet II del Regne Unit l'any 1965, també fou membre de
A pesar de les seves notables contribucions a l'epistemologia, Popper és recordat per molts com un filòsof social, teòric del liberalisme i defensor de la societat oberta enfront dels sistemes que, segons la seva concepció, resultaven totalitaris, com ara el comunisme i el nacionalsocialisme. No obstant això, per a comprendre les seves posicions polítiques cal partir de les seves aportacions a la teoria del coneixement.
L'obra més coneguda de Popper és The Open Society and Its Enemies ("La societat oberta i els seus enemics", 1945), escrita durant
Aquest reconeixement moral que Popper atorga als seus adversaris ideològics és particularment visible en la consideració amb la qual tracta Karl Marx ja que, si bé pot considerar-se aquesta obra com una encertada crítica al Marxisme, el pensador vienès reconeix en Marx un sincer interès a millorar les condicions de les classes humils, així com valuoses aportacions a la sociologia.
Popper planteja una interpretació de la història del pensament polític basada en el confrontament entre dues escoles o visions del món: una reaccionària que enyora una comunitat tancada i perfecta, hereva de la tribu, i una altra racional i crítica, que persegueix la reforma gradual de la societat mitjançant la discussió d'alternatives possibles, no utòpiques. Aquesta última és la qual denomina "Societat Oberta".
L'obra de 1945 se centra a atacar dos dels principals enemics de la "societat oberta": Plató i Karl Marx. En ells Popper troba la proposta seductora de redissenyar l'armadura de la societat per a convertir-la en una comunitat utòpica en la qual tots els problemes concrets quedarien resolts en virtud d'una visió totalitària del món i de la naturalesa humana. Una visió que, no obstant això, mai no podrà ser contrastada i que, per tant, sol·licita uns sacrificis al present en canvi d'un incert premi futur. Enfront d'ella proposa l'"enginyeria social", una filosofia política que, anàloga a la seva concepció sobre la ciència, persegueix l'avanç mitjançant la negació. Les propostes socials han de ser criticades i fins i tot, amb certes limitacions, experimentades per a així descartar aquelles que siguin perjudicials o que no reportin els beneficis previstos. Per davant de les transformacions revolucionàries de la societat advoca per una transformació gradual.
A l'obra The Poverty of Historicism ("
lunes, 14 de abril de 2008
Autor Paul Ricoeur
Va ser un filòsof y antropòleg francès, conegut pel seu intent de combinar la descripció fenomenològica amb l’ interpretació hermenèutica.
Ricoeur va ser un noi intel·lectualment precoç i amant dels llibres, la seva inclinació cap als estudis va ser per l’efesi de la seva família protestant sobre l’estudi de la bíblia.
Després de la guerra, Ricœur va aconseguir un lloc en l’ universitat de Estrasburg (1948-1956), on va publicar bastants obres.
En 1950 va rebre el doctorat presentant dos tesi : una tesi “menor” que era una traducció i uns comentaris de les idees de Husserl, i una tesi “major” que posteriorment es va publicar com Le Volontaire et l'Involontaire.
Com a fruit dels seus treballs acadèmics, Ricoeur es va guanyar la seva reputació de expert en fenomenologia, convertint-se en un home popular en la França dels anys de la postguerra.
En 1956 Ricoeur va aconseguir la càtedra de filosofia general en la Sorbona. Aquest lloc va marcar el ascens de Ricoeur com un dels mes prominents filòsofs de França. Durant aquesta època va escriure: Freud y Filosofía y El simbolismo del mal.
Algunes de les moltes obres traduïdes al castellà que trobem son:
-La metáfora viva
-Sí mismo como otro
-Lo voluntario y lo involuntario
-Caminos del reconocimiento
-Crítica y convicción
-La lectura del tiempo pasado: memoria y olvido
miércoles, 9 de abril de 2008
Descartes, Spinoza.
- Descartes: separa radicalment el món de la necessitat, del món del pensament. La llibertat no és indiferència davant la força dels motius interns, com és en els escolàstics, sinó la voluntat que es deixa portar per l’enteniment i és, paradoxalment, tant lliure com més obligada per l’enteniment.
- Spinoza: accentua més aquest intel•lectualisme i identifica, com en els estoics, la llibertat, la raó i la naturalesa. En l’empirisme domina la idea de que la llibertat no està dins de la voluntat humana.
La llibertat sociològica

- Llibertat psicològica: és la capacitat que posseeix l’individu,
Context Històric
El cristianisme afegeix al sentit primari de la llibertat psicològica, pel doble motiu fonamental de que el missatge cristià s’accepta per conversió interior, és a dir, per lliure decisió, i perquè el destí final del creient és obra conjunta de la voluntat de Déu i la cooperació i decisió humanes.
sábado, 5 de abril de 2008
Demostració de la llibertat

1.L'experiència immediata de la llibertat. Va escriure Descartes: "La llibertat de la nostra voluntat es coneix sense prova, només per l'experipencia que tenim".Com se sap, Descartes pensava que nomes s'ha d'acceptar com a veritable el que és evident, ja sigui d'una manera immediata o d'una manera mediata, per mitjà d'una demoestració. Ara bé, Descartes pensa: el nostre "poder del si o del no" se'ns mostra amb tal evidència que no necessita cap demostració. En aquest sentit, Bergson afirmarà que la llibertat és "una dada immediata de la consciència".

Potser del fet que la llibertat sigui un postulat de l'ordre moral no se'n segueix que amb això quedi "demostrada" teòricament la llibertat, ni que la llibertat només pot ser objecte de creença. Res més, però també res menys.
Aquests intents de provar la llibertat humana només es poden comprendre des del seu context filosòfic i cintífic: la sospita que qualsevol esdeveniment -també les decisions que anomenem "lliures"- estigui determinat causalment. Examinarem amb més detall aquesta qüestió.
Dialèctica de les llibertats
En primer lloc, la llibertat exterior (social, política) resulta buida i acaba fracassant si els individus no són "interiorment" lliures, és a dir, si no són independents i autònoms. Per a què serveix la llibertat d'expressió si ningú no té res veritablement original per comunicar?
En segon lloc, la llibertat interior no és sinó una llibertat abstracta, si es prescindeix de la seva dimensió social i política, és a dir, de la llibertat exterior. Es pot sentir la temptació d'una "retirada a la fortalesa interior" quan fracassa o no existeix la llibertat exterior. Van ser el que van predicar els "savis" epicuris i estoics després del fracàs de la democràcia atenenca o la República romana, i que va pretendre el quietisme oriental enfront del despotisme dels governants. Però es pot dubtar que matar tot desig o "sentir-se lliure fins i tot a la presó" tingui alguna cosa a veure amb la llibertat.
miércoles, 2 de abril de 2008
Segona classificació de la llibertat interior
Com a poder” del sí o no”, la llibertat és un terrible risc: pot convertir-se en un poder per al mal i la destrucció. Però també suposa una visió optimista de l’ésser humà: és igualment a les nostres mans fer el bé.
Les primeres discussions filosòfiques van versar justament sobre aquest problema: si la voluntat pot, realment, voler-ho tot. San Agustí va afirmar que la naturalesa humana es trobava corrompuda pel pecat original i que, per tant, la voluntat es trobava incapacitada per voler el bé sense l’ajuda de Déu. Aquesta doctrina és portada fins a les últimes conseqüències per Luter: no hi ha voluntat lliure (liberum ar

La filosofia moderna –que és,sobretot, una filosofia de la subjectivitat- continua discutint el mateix tema. És significativa, aleshores, la doctrina de Descartes: “La voluntat humana, en cert sentit, sembla infinita, ja que no podem concebre res que pugui ser objecte de qualsevol altra voluntat divina. Tenim l’experiència que no podem voler-ho tot, ja que “Déu ens ha donat una voluntat que no té límits”.
Descartes identifica la llibertat amb la “indeterminació” i amb la “indiferència”. En aquest sentit es pot dir que la llibertat negativa és llibertat d’indiferència. Però cal anar en compte amb aquesta expressió. Perquè s’han de distingir dos tipus d’indiferència” de la voluntat: indiferència d’”inclinació” i indiferència d’elecció. La indiferència d’inclinació significa una cosa com ara que “tot ens és igual”, és a dir, que no tenim “preferències”: actuar així- segons Descartes- no revela sinó “un grau ínfim de llibertat”. En canvi, la indiferència d’elecció significa una cosa molt distinta: la possibilitat d’elegir una alternativa, en contra de tota inclinació cap a la contrària. La llibertat d’indiferència va ser negada per altres autors moderns. Per exemple, per Leibniz, per a qui sempre és el motiu més fort el que s’imposa. Aquesta doctrina rep el nom de determinisme psicològic.
2) La llibertat com a autonomia –o llibertat interior positiva- és la llibertat per elegir els fins propis. Gràcies a ella l’ésser humà té la capacitat d’autogovernar-se , elegir les seves pròpies metes i orientar-se en la vida. La voluntat és autònoma quan “és per a si mateixa una llei” (Kant).
La llibertat negativa no és, doncs, suficient: no n’hi ha prou de ser “independent”, fa falta saber per a què es vol usar aquesta independència.

Així,doncs, la voluntat –que com a llibertat negativa és indeterminació i independència- necessita autodeterminar-se a si mateixa mitjançant eleccions concretes. Però en elecció la llibertat no sols s’autodetermina, sinó que també s’autolimita. Això és inevitable. Si elegeixo una possibilitat entre moltes altres, aquestes últimes deixen –com a mínim de moment- de ser possibilitats per a mi. Però si no elegeixo res, per no tancar-me cap possibilitat, aleshores m'enganyo: no tinc res més que una "llibertat del buit", com diu Hegel. la llibertat " de fer qualsevol cosa" no és, realment, sinó el primer "moment" -i el més pobre- de la llibertat.
La llibertat és sempre una llibertat limitada en les consecucions. els seus límits estan determinats per la condició humana: són límits de l'espai i del temps, del propi cos, de l'herència i de l'inconscient, del moment històric en què es viu, etc. Cal considerar aquests límits com la situació de la meva llibertat. No els puc negar: és allí i així com he d'intentar ser lliure. Però alguns límits, també es poden considerar com a obstacles: potser els puc superar, i cal que ho intenti si vull assolir tota la llibertat possible. És per això que la llibertat es troba sempre en el camí de l'alliberament, i s'allibera en cada acte nou de llibertat. la llibertat plena és la llibertat alliberada, que només és possible mitjançant l'exercici d'una llibertat ja posseïda, ni que només sigui imperfecta.
miércoles, 26 de marzo de 2008
La llibertat interna

Si la llibertat no existís, no tindria sentit reclamar llibertat política, ja que la llibertat interna és llibertat moral, és a dir, la capacitat per conduir la pròpia vida d'acord amb els propis criteris. Per privar a una persona de la seva llibertat interna és necessari anul·lar-li voluntat, bé sigui mitjançant substàncies estupefaents, o amb la hipnosi, o bé mitjançant les tècniques de control mental que acostumen a emprar algunes sectes.
És la llibertat del "voler", o llibertat de voluntat: la manera com s'exerceix l'"autèntic voler". Antigament va ser anomenada "lliure albir" o "lliure arbitri" (del llatí arbitrium, decisió d'un jutge o àrbitre, arbiter en llatí). Tanmateix, alguns autors prefereixen no restringir la llibertat a l'àmbit de la voluntat, i afirmen que només "som lliures únicament quan els nostres actes emanen de la nostra personalitat sencera". (Bergson).
Té també dues dimensions:

b) Llibertat positiva (possibilitat de dirigir-se o governar-se a si mateix): llibertat com a autonomia. Per això, es pot dir que la llibertat interior és no estar determinat a voler, sinó determinar-se a si mateix: autodeterminació.
llibertat externa
La llibertat externa pot ser més o menys àmplia, segons quin sigui el marc jurídic i polític d'una societat.
És ja clàssica la distinció entre dues formes de llibertat externa:

- Negativa i Positiva.
a) La llibertat Política Negativa:
És la llibertat defensada pels pensadors "liberals"; per exemple, J.Stuart MIll, per a qui aquesta es refereix "la naturalesa i els límits del poder que pot ser exercit legítimament sobre l'individu".
D'aquest principi es deriven les llibertats concretes dels individus enfront de la societat política: ningú no pot obligar-me a pensar d'una manera determinada (llibertat de consciència), ni impedir-me que manifesti les meves opinions (llibertats d'expressió) o que m'associï amb altres (llibertat d'associació), etc. Aquestes "llibertats" no són sinó els drets recollits en les primeres Declaracions de Drets Humans (que són d'inspiració liberal).
b) La llibertat Política Positiva:
És la llibertat per participar en la presa de decisions i en general, en la vida política del país. Correspon, per tant, a l'exigència "democràtica" d'un "govern del poble pel poble i per al poble". Segons I.Berlin, aquesta llibertat "es deriva del desig per part de l'individu de concebre fins i mitjans propis, i realitzar-los", fins i tot a nivell comunitari".
La llibertat negativa defineix, abans que res, una esfera de vida privada en la qual l'individu es pot sentir lliure de la intervenció estatal. En canvi, la llibertat positiva defineix les possibilitats de l'individu per participar en la vida pública. No hi ha una implicació necessària entre els dos tipus de llibertat: es pot tenir, per exemple, una àmplia llibertat (negativa) en la vida privada i no tenir possibilitats de participació democràtica en la vida pública (per exemple, en una dictadura "benèvola").
lunes, 24 de marzo de 2008
Introducció
Sóm un grup de quatre alumnes del IES Jonqueres (Sabadell), els nostres noms són: Janira Hidalgo, Belen Gallego, Noelia Baena i Sonia López.
En la reflexió del començament fem una introducció al tema que tractarem en el blog: la llibertat. Hem escollit aquest tema perquè pensem que la llibertat és la base de la vida dels éssers humans. Les llibertats morals i d'expressió fa que l'ésser humà no sigui un ésser reprimit. Esperem que el blog sigui molt visitat!